Hírek

Blog bejegyzések

Szent Gellért hét a hevesi katolikus iskolában

Hagyományainkhoz híven, idén is megszervezésre került iskolánkban a Szent Gellért hét, mely változatos programokkal színesítette hétköznapjainkat. Tematikus hetünkben 2023. szeptember 18. és 22. között kiemelt szerepet kapott a közösségépítés, hitébresztés, a teremtésvédelem, a művészetek és a sport.

Programunkat iskolagyűléssel nyitottuk meg, ahol nemcsak az új diákönkormányzati képviselőit ismerhette meg iskolánk közössége, hanem a rendezvény számos meglepetésére is fény derült. A hét első felében látogatott el hozzánk a hevesi Kutyakiképző Iskola interaktív foglalkozásával. A gyerekek nemcsak a kutyákkal barátkozhattak össze, hanem a felelős állattartás fontosságáról is többet megtudhattak, betekintést nyerhettek a kiképzők mindennapjaiba, a munkakutyák feladataiba.

Kedd délután közösségépítés és az imaélet fejlesztése céljából zarándoklatokat szerveztünk, meglátogattuk a helyi és környékbeli kegyhelyeket. A diákok nagy része egy közel tíz kilométeres gyalogos zarándoklaton vett részt az Anna- Telepi kereszthez, ahol Nagy István plébános úr várt bennünket. A kereszt történetének bemutatása után közösen imádkoztunk. Kerékpáros zarándokaink a Pusztafogacsi Kápolnát keresték fel, míg legkisebb tanulóink virágokat és mécseseket helyeztek el az iskola közelében található kereszteknél.

A teremtésvédelem jegyében szervezett programjaink között főszerepet kapott a „Kincsem-tó” madárvilágának életét megörökítő vándorkiállítás csütörtöki megnyitója. A rendezvényt Szabó Zsolt a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Nagy öröm volt számunkra, hogy a képek készítője, Jakab Tibor természetfotós, interaktív beszámoló keretében mutatta be gyönyörű fotóit.

Nagy népszerűségnek örvend diákjaink körében a „Szent Gellért Kör” utcai futóverseny. A sportesemény alatt kicsik és nagyok lelkesen buzdították egymást és szurkoltak, hogy mindenki a legjobbat hozza ki magából. Ezt követően hip-hop tánc és küzdősport bemutatót láthattak a gyerekek, amibe a későbbiek folyamán aktívan bekapcsolódtak.

A Gellért hét elmaradhatatlan eleme a művészetek iránt való érdeklődés felkeltése és a kézműves foglalkozások. Felsős diákjaink egy csoportja a Hevesi Halász Kúriába látogatott el, ahol Halassy Csilla szobrászművész tárlatvezetésével ismerkedhettek meg Kő Pál Kossuth- díjas művész alkotásaival. Az iskolában maradt gyerekek változatos kézműves technikák közül választhattak a délután folyamán. Szebbnél szebb alkotások készültek, amit nagy örömmel vittek haza a gyerekek.

A Gellért hét utolsó napját ünnepi szentmisével nyitottuk meg, amit Papler Pál füzesabonyi plébániai kormányzó celebrált. Szentbeszédeben elmondta, hogy Szent Gellért ma is példaként áll előttünk, élete ma is üzenetet hordoz számunkra. Az iskola közössége együtt kérte névadójának közbenjárását.

Délután került megrendezésre a várva-várt „Példaképek napja”. Iskolánk volt diákjai látogattak el hozzánk. A meghívott példaképek beszéltek gyermekkorukról, a tanulás, a szorgalom, a tisztesség jelentőségéről, a kitűzött célok fontosságáról és arról, hogy ők miként érték el mindezt.  A hét programját az elsősök avatásával zártuk. A szülők és nagyszülők meghatódva nézték a gyerekeket, kiket ünnepélyes keretek között, fogadalomtétellel hivatalosan is diákjaink sorába fogadtunk.

Összességében elmondható, hogy egy nagy sikerű, színvonalas és rendezvényekkel teli időszak áll mögöttünk. Rengeteg elismerést és gratulációt fogadtunk meghívott vendégeinktől, szülőktől, gyerekektől. Ahogy mondani szokták, mind ez nem jöhetett volna létre  az összetartó és segítőkész pedagógus kar nélkül. Nagy István plébános úr, iskolánk lelki vezetőjének támogatására mindig számíthatunk. Külön köszönet illeti intézményünk támogatóit, a városi szervezeteket, a helyi vállalkozókat és természetesen volt tanítványainkat akik hozzájárult a sikeres Szent Gellért héthez.

Köszönjük a támogatást:

Csillagvirág Népművészeti Egyesület

Hallasy Csilla szobrászművész

Heves Városért Közalapítvány Kuratóriuma

Hevesi Kutyakiképző Iskola

Hevesi Polgárőrség- Deli Miklós vezetésével

Hevesi Rendőrkapitányság

Hip- Hop tánccsoport- Polgár Edina vezetésével

Jakab Tibor természetfotós

Küzdősport Szakosztály Heves SE- Árvai István vezetésével

Nagy Babett zenész

Példaképeink: Balázs Vivien, Berecz Dávid, Berkó- Győrfi Ágnes, Borbás Csenge, Budai Tóth Zsuzsanna, Cseh Krisztián, Csibi Martina, Faragó Ádám, Kozma Fruzsina, Korsós Krisztián, Morvainé Arlett Éva, Vigh Klaudia.