Hírek

Blog bejegyzések

Határtalanul beszámoló

 

 

A szabadság útján

a nagy elődök nyomában, a Szepesség kincseivel

Pályázati azonosító HAT-KP-1-2022/1-001263

Elnyert támogatás: 3 025 000 Ft

Határtalanul program keretében 2023. április 17-20 között a Szent Gellért Katolikus Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulói kiránduláson vettek részt a szlovákiai Szepesség magyarlakta területein, így szerezve személyes tapasztalásokat a külhoni magyarságról, megismerkedve az ottani magyar lakta területekkel.

Programunk első állomásaként a füleki várban tettünk látogatást, ahol, a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Közép-Magyarország uralkodójának nevezte ki. Ezt követően felkerestük a szépen felújított ferences templomot is. A Koháry kápolna, a falfestmények és a Szűz Mária mennybemenetelének főoltára eredeti állapotuknak megfelelően lettek helyreállítva. Utunk következő állomása Pelsőc volt, ahol megtekintettük az egykori vármegyeházát és a pelsőci várat, melyből mára csupán egy csonka torzó maradt. A Várhosszúréti szállásunkat elfoglalva megnéztük az 1944/45-ös harcokban elesett magyar honvédek tiszteletére állított emlékművet, valamint az Esterházy János emlékét őrző kopjafákat és a Szent György tiszteletére szentelt kéttornyú római katolikus templomot.

A második napot Késmárkon kezdtük ahol megtekintettük a Thököly várat és koszorút helyeztünk el a neves fejedelem szobra előtt. Megtekintettük a belvárosban található az evangélikus templomot és az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot is, mely egyedülálló faépítmény tiszafából és vörösfenyőből épült egyetlen fém alkatrész felhasználása nélkül. Következő állomásunk Lőcse volt. Meglátogattuk a régi városháza épületét mely a reneszánsz világi építészet legjelentősebb remekművei közé tartozik a Szepességben. Ma a Szepesi Múzeum működik benne. A nap zárásaként Rigó Béla gömöri nemezelő és kosárfonó mutatta be tudományát. A kézműves foglalkozáson természetesen mi is kipróbáltuk ügyességünket.

A harmadik napon Kassára utaztunk, ahol kívülről megnéztük II. Rákóczi Ferenc rodostói házának mását, amely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. A dómban megkoszorúztuk a nagyságos fejedelem, valamint édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona szarkofágját. Ezt követően a vadregényes Szádelői szurdokvölgyben kirándulunk. A gerincre felérve az elénk táruló látvány minden fáradtságunkat feledtette. A nap végén Krasznahorkaváralján sétát tettünk a renoválás alatt álló vár tövében és felkerestük Andrássy Franciska és Dénes mauzóleumát is.Vacsora után interaktív íjászaton vettünk részt a Panzió tágas kertjében.

A negyedik nap reggelén látogatást tettünk a várhosszúréti 1-4 Alapiskolában. A gyerekek műsorral kedveskedtek nekünk, mely után mi is bemutattuk az iskolánk tevékenységét. Utunk ezután a betléri Andrássy kastélyhoz és annak hatalmas parkjához vezetett. A kastély és annak eredeti berendezési tárgyai feledhetetlen élmény nyújtott valamennyiünk számára. Hazafelé indulva megálltunk Sajógömörön. Megtekintettük a híres gömöri cigányprímást Cinka Panna síremlékét. A falu központjában megnéztük Mátyás király emlékére állított kapás szobrát. Utunk utolsó állomásán Alsósztregován a Madách Imre szülőkastélyát tekintjük meg.

Élményekkel telve és lelkileg feltöltődve értünk haza.