Hírek

Mátraszentimrei hittan tábor

A tábor a „Közösségi célú programok megvalósítása a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvodában” című, EKCP-KP-1-2022/3-000470 azonosító számú pályázat keretében valósult meg, melynek keretében 3 napos hittan táborozásra volt lehetőségünk Mátraszentimre-Bagolyirtáson. Hétfő reggel 15 tanulóval és 3 pedagógussal indult el buszunk az Északi-középhegység páratlan szépségű vidékére. Mivel katolikus iskolává válásunk első tábora Mátraszentimrén volt, így visszatérő vendégként érkeztünk meg szálláshelyünkre, a Stella Katolikus Egyházi Üdülőbe. Azért is módosítottuk táborunkat erre a helyre, mert hittantáborunk folytatása volt a májusban megtartott rendkívüli teremtésvédelmi hetünknek. Egy kicsit távolabbra tekintve, alföldi tanulóink látókörét szélesítendő igyekeztünk tudatosan ráirányítani figyelmüket megyénk másik páratlan értékű természet- és tájvédelmi területére, az Északi-középhegységre.

A táborozó gyerekek gyorsan elosztották és elfoglalták a szobájukat. Vacsora után a környéken egy rövid túrát tettünk, ismerkedve a helyi növény- és állatvilággal, megfogalmazva a hasonlóságot és különbséget a megye északi és déli természeti adottságai között.

Másnap hitoktatónk irányításával imádsággal kezdtük a napot a kápolnában. Reggeli után izgalmas vetélkedőt szerveztünk, melyen a résztvevők próbára tehették gyakorlatias gondolkodásukat, gyorsaságukat, ügyességüket. A feladatok a természetvédelem, a környezettudatosság témakörét érintették elsősorban. A közösségépítés, új barátok szerzése mellett az ima közösségre ható pozitív erejét is megtapasztalhatták a táborozók.

Délután a terület fafajtáinak meghatározása során a gyerekek hasznosították a teremtésvédelmi hét során megszerzett tudásukat a növényfelismerő alkalmazás használatával.

A szerdai nap reggele a hazaútra való készülődésről szólt, összepakoltuk a csomagjainkat. Előtte azonban futóversenyt rendeztünk, hogy az álmos táborozók minél inkább felfrissüljenek. A délelőtt folyamán még állat- és madárhatározás várt a tanulókra.

A 3 napos tábor során igyekeztünk tanulóinkkal megismertetni a Mátra csodálatos állat- és növényvilágát. Felidézve a pélyi Madárrezervátum, a Pélyi szikesek ismeretanyagát törekedtünk a szűkebb környezet bővítésével Heves megye szépségeinek, az Északi-középhegység értékeinek átadására, így is erősítve tanulóinkban a lokálpatrióta szemléletet.