Vízkereszt

A katolikus egyház január 6-án ünnepli vízkeresztet, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepét. A kereszténységben a 4. század elején vált vízkereszt napja liturgikus ünneppé, először keleten, majd nyugaton. Három eseményre emlékeztet az ünnep: a napkeleti bölcsek imádására, Jézus megkeresztelkedésére a Jordánban és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn.

Ekkor kezdődik a húshagyó keddig (a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdát megelőző napig) tartó farsangi vigadalom is.

A magyarság körében a vízkereszthez különböző népszokások tartoznak. Vízkereszt a házszentelések időszaka.  Ilyenkor a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel megszenteli a házakat, helyiségeket, megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 22. Az eredeti értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűi, Christus Mansionem Benedicat – Krisztus áldja meg e házat, a népi hagyomány szerint a három király, Gáspár, Menyhért, Boldizsár neveinek a rövidítése.

Iskolánkban Liga Konrád káplán atya végezte a szentelést, megáldva a benne dolgozókat, tanulókat a 2022-es évben, erősítve hitünkben, az Isten felé vezető utunk járásában mindennapi életünk során