Szent Gellért hét a hevesi katolikus iskolában

  1. szeptember 23- 28.

            Idén már negyedik alkalommal rendeztük meg a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda heti programsorozatát, melyben ez alkalommal is változatos kulturális- és sport programokat, közösségi foglalkozásokat szerveztünk iskoláink tanulóinak, a tanítási órákat követően.

Hétfő a Zarándoklatok napja volt.

Iskolánk alsó tagozatos tanulói a hevesi belvárosi templomot keresték föl. Plébános úr köszöntése után megnéztek egy kisfilmet, mely a templomról készült 2005-ben. Ez a kisfilm bemutatta nekik a templom történetét, mely szerint a templom Szent Márton néven a XIII. században épült. Többször átépítették. A filmben láthatták azt az oltárképet, amely sajnos rossz állapota miatt napjainkban a karzaton várja felújítását. A mennyezeti freskók a bibliát idézik. Az falon az egyik Jézust ábrázoló képet Szabari Zoltán művész tanár úr mutatta be, melyet ő festett a templom számára.

A felső tagozatos tanulók az idén felújított 300 éves Hanyi kápolnához zarándokoltak. A helyszínen Lengyel Gyula atya fogadta a zarándokokat. Érdekes történeteket mesélt Buthler Pálról, aki hálából építtette ezt a gyönyörű kis kápolnát. Megtekinthettük az eredeti köveket a bejárat fölött és osztályonként a belső teret és a kápolna környékét is bejártuk. A programot közös imával és énekléssel zártuk, amivel az idei tanév mottóját is idéztük, mi szerint „Aki énekel, az kétszeresen imádkozik.”

Kedd, Szent Gellért napja

Takács Tamás tábori lelkész atya volt iskolánk vendége.

Nagyon jó hangulatot teremtett az alsósok körében kötetlen előadásával. Beszámolt arról, hogyan élnek a katonák külföldi munkájuk során. Ugyanúgy, mint itthon. A szívükben minden ünnepet magukkal visznek: Szent Miklós, karácsony, halottak napja, aradi vértanúk ünnepe. Ugyanúgy járnak misére, áldoznak, keresztelkednek. Távol az otthontól bajtársak lesznek .Megtanulnak veszíteni, mert az is az élet része. De a család hiányát nem lehet megszokni. A lelkész atya kicsik felé sugárzott gondolata:

 ” Vigyél a zsákodban verejtékes munkát, és egy jókora adag szeretetet a szívedben…”.

A felső tagozat számára komoly témával készült az ezredes úr: Hit, hűség, bizalom, tekintély címmel. Ezek a fogalmak külön-külön is fajsúlyos szavak, bár jelentésük napjainkra eléggé megkopott. Talán pontosan ezért kerültek új dimenzióba. A képekkel és idézetekkel szemléltetett gondolatait az előadó személyes történeteivel tette még hitelesebbé, hatásossá. Nem túlzás, Takács Tamás ezredes úr mindenkit lenyűgözött stílusával. Üzenete mindnyájunkhoz eljutott, és reméljük, nyomot is hagy majd, főként ifjú diákjainkban! A mottója egy indiai lelki tanítótól származott:

 “Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel! Minden más csak erő- és időpocsékolás.”

Takács Tamás tábori lelkész atya a foglalkozások után az Újtelepi templomban tartott nekünk misét. Szent Gellértnek ajánlotta fel, akit példaként állított elénk. Ő követte álmait. Pap lett, a Szentföldre akart menni. Hajótörést szenvedett, ezután került hazánkba. Feladatot kapott, püspök lett. Követte az álmait. A prédikáció mondanivalója számunkra: valósítsuk meg álmainkat! Ne féljünk! Ha kicsik vagyunk is, alkothatunk nagyot, ha hiszünk az álmainkban. Ez Szent Gellért életének üzenete.

Szerda, a Művészetek napja

Ezen a napon a különböző művészeti ágaknak hódolhattunk. Az alsó tagozatosak először kézműves foglalkozáson vettek részt. Itt olyan tárgyakat készítettek, amik a lélek megerősödését szolgálták. Az 1. osztályosok könyvjelzőt színeztek a 2. osztályosok pedig a szeretet lángját készítették el színes kartonból. A harmadikosok imádkozó kezeiket jelenítették meg, és a 4. osztály tanulói közlekedési lámpák isteni útmutatását készítették el. Az alkotások bemutatására az iskola közössége előtt került sor a tornateremben.

Ezt követően a Zivatar zenekar fergeteges előadására került sor. Először hangszerbemutatót tartottak, majd vidám táncházi zenéjükkel táncra perdítették az iskola közösségét. Négy körben, vidám hangulatban felnőttek és gyerekek közös táncával végződött a művészetek napja.

Csütörtök, a Sport napja

Második alkalommal került megrendezésre a Szent Gellért futóverseny, mely rendőri felvezetéssel az iskola körüli utcákban zajlott. Tagiskoláink tanulói is meghívást kaptak a rendezvényre. Külön versenyeztek a 3.-4. osztályosok, akik kb. 1000 métert futottak, az 5.-6. és a 7.-8. osztályos fiúk és lányok 2019 métert teljesítettek. Amíg a nagyobbak a futóversenyen vettek részt, a legkisebbek a műfüves pályán játékos sportvetélkedőn vettek részt. A futóverseny eredményhirdetése után több helyszínen folytatódtak a programok. A tagiskolák közötti meccseken fociztak és kosaraztak a nagyobbak, az alsó tagozatosak a tornateremben sorversenyen vehettek részt. Iskolánk belső udvarán asztalitenisz bajnokságra nevezhettek az érdeklődők, és aerobikozhattak kicsik és nagyobbak egyaránt. Valóban sokszínű és változatos programot biztosított ez a nap minden mozogni szerető tanulónak és tanárnak egyaránt.

Péntek, a Példaképek napja

Hagyományteremtő célzattal másodszor szerveztük meg ezt a napot. Iskolánk régi tanítványait hívtuk meg erre a találkozóra, ahol példaként állítottuk őket tanulóink elé. A tornateremben az egész iskola közössége előtt került sor a példaképek bemutatására, és egy kis rövid köszöntő műsor után kisebb csoportokban a személyes találkozókra. Minden csoport két meghívott vendéggel találkozhatott a beszélgetések során. Az idén meghívott példaképek voltak: Szatlóné Nagy Krisztina varrónő, Király Zsófia óvónő, Sallósné Somogyi Viktória óvónő, Szalai József diakónus, Kecskés Dóra fajvédelmi munkatárs, Kiss István rendőr őrmester, Tribik Attila rendőr százados, Szécsi Noémi fodrász, Szakál Csaba labdarúgó edző, Kovács Vivien fodrász, Zagyva Zoltán filmvágó, Király Norbert séf, Bencsik Enikő rendőr őrmester és dr Csáki Zoltán gyógyszerész.

Szombat, a Családi nap

A heti program zárása volt a családi nap, melyen kicsik és nagyok, tanulók, tanárok és szülők tölthettek el egy vidám délutánt a plébánia udvarán. A családi együttlét mellett színes, szórakoztató programok várták a résztvevőket.

Az előző évhez hasonlóan a köszöntők után került sor az 1. osztályosok kis műsorára, avatására és fogadalomtételére.

Az év mottójának megfelelően („ Aki énekel, kétszeresen imádkozik.”) a résztvevőket egy közös daltanulásra invitálták a Szent Gellért kórus tagjai. A szülők és gyerekek lelkesen kapcsolódtak be az éneklésbe, amely során egy fülbe mászó dallamot sajátítottak el, Rejts most el címmel.

A nap hátralévő részében családi vetélkedő, csapatépítő játék, TOTÓ, arcfestés, csillámtetkó, népi játékok és változatos kézműves foglalkozások tették emlékezetessé a délután programját.

A résztvevők, a büfében a szülői közösség jóvoltából forró teát, üdítőt ihattak, és sok finom süteményből is válogathattak.

Összességében elmondható, hogy a rendezvények minden célkitűzése megvalósult, a várakozásoknak megfelelően nagyszerűen sikerültek a Szent Gellért hét programjai. Reméljük sok hasonló eseményt tudunk még a jövőben is megszervezni, hiszen a közös élmények erősítik iskolánk közösségét, valamint az egyház és a családok kapcsolatát.

Heves, 2019. szeptember 30.                         Szabadné Dudás Ildikó ig.h.

október 1, 2019