Kutatók Éjszakája

  1. szeptember 28-án a 7. és a 8. osztály részt vett a Kutatók Éjszakája című rendezvényen az egri Eszterházy Károly Egyetemen. A rangos eseményt Európában már 30 ország rendezi meg, Magyarország 2006-ban kapcsolódott be egyszerre több helyszínnel. A Kutatók Éjszakájának egyik célkitűzése a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése, különböző tudományterületek bemutatása előadásokkal, érdekes kísérletekkel.

Igaz, nem éjszakai programokba kapcsolódtunk be, de a Varázstorony valóban elvarázsolt minden diákot. A Bükki Nemzeti Park oktatási referense a Bükki Csillagoségbolt-park csodáit mutatta be rendkívül izgalmas felvételekkel, bepillantást nyerhettünk a park állatainak éjszakai életébe. Ezt követően a fényszennyezés, egyben a környezetszennyezés kártékony hatásairól kaptunk hasznos információkat. Az előadó megdöbbentő képekkel bizonyította, hogy a helytelenül működő világítótestekkel fényárban úszó városok lakói miért nem láthatják azt a csillagos égboltot, amelyet mi, vidéken élők még megcsodálhatunk. Elgondolkodtató volt az is, hogy néhány évtized múlva a nyári estéken már a Tejutat sem láthatjuk, amennyiben nem fordítjuk vissza a fényszennyezést, a helytelen közvilágítást, energiapazarlást. A szintén magával ragadó következő, fizikus előadó a nitrogén -190 fokon történő viselkedését, anyagokra gyakorolt hatását mutatta be érdekfeszítő kísérletekkel. Csak néhány kísérlet: a nitrogénben való hűtés hatására zöldségek, gyümölcsök törtek darabokra, apróra zsugorodott fölfújt léggömb nyerte vissza eredeti, fölfújt állapotát. Virágszirmok hulltak, kupakok röpültek. A bemutatóval, kísérletekkel felejthetetlen élményben volt részünk.

Reméljük, diákjaink a következő tanévben is eljutnak a Kutatók Éjszakájának valamelyik helyszínére, és talán néhány diákban ismét fölkeltik a kíváncsiságot, az elhatározást, hogy természettudománnyal kapcsolatos pályát válasszanak. Albert Einsteint is a kíváncsiság vezérelte: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi!”