Pályaorientációs nap 2019

2019. november 4-én tartottuk iskolánkban a pályaorientációs napot.
Az 1. osztály tanulói ráhangolódásként meghallgatták  A suszter manói című mesét. Ezt követően volt egy kis beszélgetés a foglalkozásokról, valamint arról, hogy ki milyen munkát szeretne végezni felnőtt korában. Később ellátogattak a Postahivatalba. Ott Burainé Zsóka néni elmondta a gyerekeknek, hogy milyen feladatai vannak a postán dolgozó embereknek és a kézbesítőknek, valamint azt, hogyan alakul egy-egy napjuk. Az iskolába visszaérve még lehetőségük volt a gyerekeknek megismerkedni néhány foglalkozással színezők és kirakók segítségével.
A 2. osztály különböző szakmákat gyűjtött össze, elsősorban a szülők foglakozását felidézve. Aztán érdekes szerszámokkal ismerkedtek meg, amelyeket meg is foghattak, ki is próbálhattak. Közben az adott mesterség is szóba került, így a gyerekek tudása is bővült. Ezután rajzokat készítettek arról,  hogy mik szeretnének lenni felnőtt korukban. Jó hangulatban, a jövőjüket tervezgetve telt el a délelőtt.
A 3. és 4. osztály tanulói a hevesi Kézműves Udvarba látogattak el, ahol Pataki Miklósné művészeti vezető kísérte végig a csoportot az állandó kiállításokon. Elmondta és megmutatta, hogy a szövetkezetben szőtteseket, hímzéseket, valamint filcből készült ajándéktárgyakat és ruházati termékeket készítenek. A Radics Kúriában a hevesi szőttes kiállítás mellett megtekintették a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alapító elnökének Tompa Bélánénak az emlékszobáját is. Ezt követően kézműves foglalkozáson vettek részt tanulóink, ahol filcből könyvjelzőt és kitűzőt készíthettek.

Az 5. és 6. osztály diákjai egy helyi tanyát kerestek fel, ahol érdekes információkat hallhattak a birkatenyésztésről, Heves megye egyik legnagyobb juhtenyésztő telepének mindennapi életébe nyerhettek bepillantást. A szántóföldi növények műveléséről új ismereteket szereztek, a mezőgazdasági gépek munkájába is betekintettek, közvetlen közelről megfigyelve azokat munkavégzés közben.
A 7. és 8. osztályos diákok állnak a legközelebb a pályaválasztáshoz, ők osztályfőnökeik segítségével oktatóvideókat néztek a különböző szakmákról. Majd a Bükki Nemzeti Park egyik munkatársa tartott előadást a vadőr szakmáról.
Kállai Gyula Zoltán és Hornyák Annamária, a közösségi bűnmegelőzés pályázat keretén belül KultúrÁsz társasjátékok megismertetésével és kipróbálásával hozták közelebb a felsős tanulók számára az internet világát.
Tanulóink új tudással, élményekkel gyarapodtak, így elmondhatjuk, hogy a pályaorientációs napunk elérte célját.

november 21, 2019