A Föld napjára emlékeztünk

„Áldjon, Uram, téged Földanya nénénk,
Ki minket hord és enni ad.
És mindennemű gyümölcsöt terem,
füveket és színes virágokat.”

2019. április 24-én, a tavaszi szünet utáni első tanítási napon a Föld napjára emlékeztünk. Teremtésvédelembe épített tematikus napunkon igyekeztünk tanulóink figyelmét felhívni a teremtett környezetünk, Földünk értékeinek megóvására, környezettudatos magatartás kialakítására.
Plakátokat és rajzokat készítettünk, a legszebb alkotásokat ki is állítottuk iskolánk aulájában. Megtudhatták, hogy miképpen jött létre a Föld napjának ünnepe, és mióta emlékezünk meg egyáltalán erről a napról.
Az alsó tagozatos tanulók óráit természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos filmek vetítése, meseolvasás, versmondás, a természetről szóló dalok éneklése, vizuális ábrázolása színesítette. A földgömböt, az iskola térképeit alaposan tanulmányozták, majd totót töltöttek.
A felső tagozatos diákokkal beszélgettünk a Föld védelmének lehetőségeiről, illetve megvizsgáltuk, hogyan jelenik meg ez a téma a magyar irodalomban. Elemeztük többek között Jókai Mór Ültess fát című versét, illetve Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című alkotását is. A költemény következő sorai mindenki számára megszívlelendőek:

„Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban! Megértsük és megszépítsük a te kezed munkáját, hogy ez a mi bolygónk a békesség, a bőség, a boldogság és szépség biztos otthona lehessen.”

Legyünk hát méltó segítségei Istennek alkotásának védelmében!

május 9, 2019