Hittantábor Mátraszentimrén – Szentek nyomában

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola Pélyi Tagiskolájának tanulói 2018. július 20-22. között Mátraszentimrén hittantáboroztak. Két tábort szerveztünk erre az időszakra, a kisebbek és a nagyobbak is 18-18 fővel és 2-2 kísérővel utaztak a Mátrába, hogy erősítsék hitüket, jobban megismerjék egymást, és a három nap alatt gyakorolják a közösségen belüli alkalmazkodást, az egymás iránti türelmet és az együtt dolgozás nem könnyű, de annál szebb művészetét. Hittantáborunk tematikáját a Mátra növény- és állatvilágának, illetve a Felső-Mátra településrészeinek megismerésére építettük. Sokan először indultak táborba, így indulás előtt együtt fogalmaztuk meg tanulóinkkal, hogy el kell néha hagyni az otthonunkat, hogy át tudjuk érezni a hazaérkezés semmivel sem pótolható örömét.

Az első napon a Mátra Múzeumba látogattunk el, ahol tárlatvezetés során tanulmányozhatták és tekinthették meg tanulóink a Mátrában élő állatok és növények gyűjteményét. Innen a Vincellér Étterembe vitt utunk, ahol az éhes vándorok jóízűen fogyasztották el az ebédet. A Gyöngyösi Állatkertben az eső ellenére is sikerült minden állatot megtekinteni, többet meg is simogathattak a gyerekek. Táborhelyünkre, a mátraszentimre-bagolyirtási Stella Katolikus Egyházi Üdülőbe 6 órakor érkeztünk, ahol finom vacsorával vártak bennünket. Ezt követően három csoportra osztottuk tanulóinkat, majd a három falu, Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló névadóit, Szent Istvánt, Szent Imrét és Szent Lászlót sorsoltuk ki a csapatok nevének. Első feladatként Szent István király intelmeit alapul véve 10 pontban kellett kialakítaniuk a tábori intelmeket, megfogalmazva az elvárható viselkedési és közösségi szabályokat az itt tartózkodás idejére.

Takarodó előtt a gyönyörű, tágas tér adta lehetőséget kihasználva kötetlen játékra, sportolásra is jutott ideje mindenkinek. A reggeleket imával kezdtük szálláshelyünk csodaszép kápolnájában, iskolánk Rózsafüzér Társulatának irányításával.

Szombaton gyalogtúrára indultunk a Fallóskúton található zarándokhelyre. Itt végigjártuk a tűzzománcból készült stációkat, megismerkedtünk a Mária-kápolna történetével, a márványból készült Mária szobornál pedig elimádkoztuk a pélyi Perényi László esperes által egykoron tanított imádságot, melyet még ma is elimádkoznak minden mise végén a pélyi hívek. Délután minden csapat kézműves foglalkozáson vett részt, ahol névadójukkal kapcsolatos legendák, történetek alapján kellett készíteniük koronázási jelvényeket, liliomot, aranypénzt, templomot… Sötétedés után a tábori kiserdőben szentjánosbogárként világítva indultak a csapatok szent kereső akciójukra, hogy megkeressék az elrejtett szentek képeit, így gyarapítva csapatuk pontszámát. Utolsó napunkon Mátraszentimre felé, a Mátra Ásványházba indultunk, ahol a kőzetek világába nyerhettek alapos betekintést tanulóink.

Kihirdetésre került a csapatverseny eredménye, a Szent László csapat győzött, de mindenki nyertes volt, hiszen az ajándékokon túl sok-sok új ismerettel gazdagodtak a gyerekek. Ebéd után fájó szívvel vettünk búcsút táborhelyünktől, s indultunk Mátrafüredre, ahol kisvonatra szálltunk, innen gyönyörködtünk még utoljára a Felső-Mátra vidékében.

Hálával tartozunk mindazoknak, akik lehetővé tették számunkra, hogy három felejthetetlen napot tölthettünk a Mátrában.

Miklósné Tasi Edit

augusztus 5, 2018

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.