Madarak és fák napja 2018 – alsó tagozat

Negyedik teremtésvédelmi megmozdulásunkat a madarak és fák napjához kapcsolódóan tartottuk meg.

Alsó tagozaton játékos feladatokat, vetélkedőt terveztünk a napi tevékenységünkhöz kapcsolódva, a tanórák és a délutáni foglalkozások tananyagába beépítve a tantárgyi integráció elsősorban a magyar nyelv és irodalom, rajz, környezetismeret, testnevelés és ének- zene területén valósult meg.

Kiemelt szempont volt, hogy a tanulók már a korai gyermekkorban tapasztalják meg a természeti környezet értékeit, szépségeit, ismerjék meg a természeti tárgyú kulturális kincseinket. Közvetlenül is fedezzék fel a mozgás örömét egészséges környezetben, melyhez iskolánk tágas, gyönyörű, madárhangtól zengő udvara tökéletes terepet nyújtott. A tevékenységek során erősíteni tudtuk tanulóinkban az alkalmazkodás és a csoportban tevékenykedés képességét is.

A feladatok során az év madarával, a vándorsólyommal és az év fájával, a virágos kőrissel kapcsolatos kérdéseket is kaptak a gyerekek. Madaras szólások, közmondások, hiányzó szavak meghatározása, madárfajok felismerése képről, találós kérdések, különbségek keresése, képrejtvények megfejtése, ügyességi feladatok, növény- és állatnév activity feladványok megoldása segítette tanulóinkat abban, hogy minél több ismeretet szerezzenek ezen a napon.

Az Idős-töltés programban kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően a pélyi hívőközösségből Sznopek Feri bácsi tett látogatást iskolánkban. Megnéztük a róla készült televíziós felvételt, mely a kertjébe látogató madarakról szólt, majd nagyon érdekes élménybeszámolót és ismeretterjesztő kiselőadást tartott a madarak életéről, etetéséről. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a pélyi iskolában tanuló diákok büszkék legyenek arra, hogy az országosan is híres Pélyi Madárrezervátum madarait naponta láthatják, ha nyitott szemmel járnak. Célunk, hogy a Hevesi Füves Puszták egyik legértékesebb területével, a Pélyi Szikesekkel kapcsolatosan is használható tudást kapjanak tanulóink. Reméljük, hogy fel tudunk nevelni már az alsó tagozaton elkezdett pedagógiai munkával egy olyan környezettudatos, a körülöttünk lévő páratlan szépségű természeti értékeket óvó és védelmező szemléletű generációt, akik a jövőt úgy építik, hogy az állatok és növények tisztelete és szeretete mindig szemük előtt lebeg majd.

május 24, 2018

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.