Mottó

Mottó a 2016/17. tanévre

A hitre, a hűségre, a hivatásra kell felvértezni a fiatalokat

A Főegyházmegyei pedagógus tanévnyitón „a szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be, az iskolák lelkipásztorainak  konccelebrálásával.

A főpásztor szentbeszédében elmondta: az egyház azért működtet iskolákat, mert erre küldetése van, és azért is, mert erre a településeken igény van. Ezekben az intézményekben olyan felnőttekké szeretnénk nevelni a fiatalokat, akik képesek másokért élni, és bekapcsolódnak a helyi egyházközség életébe.

Rámutatott: soha nem lesz igazán egyházi az az iskola, amely a lelki nevelést nem tartja kiemelt hivatásának. Ehhez szükség van a templom és az iskola szövetségére. Fontos, hogy a fiataljaink otthon érezzék magukat a templomban. Kapjanak feladatot a ligurgiában, a felolvasásban, az oltárszolgálatban, az éneklésben. Meg kell tanítani nekik a liturgikus énekeket, hogy élményszerű legyen a gyermekeknek a szentmise. Az idei tanév egyházmegyei mottója: hit, hűség, hivatás.

Arra kérte a tanárokat, hogy segítsék a gyermekeket a hivatásuk felismerésében, hogy ne sajnálják életüket másokért áldozni, mint pedagógusok, orvosok, papok vagy szerzetesek. „

Homa János írása alapján