Pályaorientációs nap a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvodában

Az elsős tanulók a Védőnői Szolgálatot látogatták meg, ahol Tóthné Balázsi Margit védőnő fogadta őket. Megmutatta nekik, milyen eszközöket használnak a kisgyermekek vizsgálata során, ezzel oldva a feszültségüket, félelmüket az orvosi vizsgálatokkal szemben. Néhány eszközt kézbe is vehettek, közelebbről is megnézhették azokat. Majd a fogápolás fontosságára hívta fel a kis elsősök figyelmét és a helyes táplálkozásról is szó esett egészséges élelmiszerek szemléltetésével.

  1. osztály a rendőrségen folyó munkába kapott betekintést. Megismerkedtek a rendőrök öltözetével és munkaeszközeikkel, beszélgettek a közlekedési szabályokról. A gyerekek beülhettek a rendőrautóba, megszólaltathatták a szirénát. Megnézhették a hamis pénzek kiszűrésére alkalmas készüléket, amelyet ki is próbáltak egy bankjeggyel.

A 3. osztály a városi könyvtárba látogatott. Megismerkedtek a könyvtár részlegeivel, a könyvtári dolgozók munkájával. Megtanulták, hogyan lehet megtalálni a polcokon a könyveket. Izgalmas vetélkedőn is részt vettek, mely az olvasás örömét és hasznát hangsúlyozta. Apró ajándékot is kaptak és annak reményében távoztak, hogy hamarosan könyvtári tagok lesznek mindannyian.

A 4. osztályosak a városi sportcsarnokot vehették birtokukba. Luzsi Pallagi Flóra a sport-, és rendezvényszervezői munkáról mesélt a gyerekeknek. Majd önfeledt futballozásra, kézilabdázásra, asztaliteniszezésre és bowlingozásra invitálta őket. A kültéri sporteszközöket is kipróbálhatták, megtanulhatták azok szakszerű használatát.

Az 5. a és 5.b osztály tanulóinak kutyás bemutatót szerveztek az iskolánkba érkező rendőrök, Budai István zászlós, iskolarendőr vezetésével. Szimulálták egy bűnöző elfogását és bemutatták, hogyan zajlik egy igazoltatás. Ezt követően közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési órát tartottak az ötödikeseknek.

A 6. osztály tanulói, a Hevesgép Kft. vendégei voltak. Szeretettel fogadták és végigvezették őket az egész üzem területén. Megismerkedtek az üzemben folyó munkákkal, és láthatták az összes munkafolyamatot.

A 7. és 8. osztály tanulói már reggel 7 órakor indultak Visontára, ahol a látogatóközpont munkatársai irányításával megismerkedhettek a Mátrai Erőmű működésével, és egy helyi kisbusszal bejárták az üzem és a bánya egy részét. Talán az volt a legérdekesebb, mikor a tőlünk is látható hatalmas hűtőtornyok egyikébe bemehettek a látogatók. Az erőmű munkatársai elmagyarázták ennek működését is, és megmutatták azokat az üzemrészeket, ahol a melléktermékek feldolgozására kerül sor.

A tanév első tanítás nélküli munkanapján minden osztály tartalmasan és sok ismerettel gazdagodva töltötte el a pályaorientációs napot.

október 22, 2019