A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói az 1848-as forradalomra emlékeztek

2019.március 14-én reggel ünneplőbe öltözött iskolánk tornaterme. Az ünnepélyes zászlóbehozatal, a közös Himnusz-éneklés és ima után a 6. osztály tanulóinak műsorát tekinthette meg a közönség.

Műsorukban a „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című musical már klasszikusnak számító dalait és mondanivalóját idézték.

„ …mi arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyítsuk életünkön át!”

 Fiatalos lendülettel, sok fülbemászó dallammal és mozgással tették izgalmassá az újszerű előadást. A kor eseményeiből rövid képekkel és jelenetekkel adtak ízelítőt. Egyedi megoldással emlékeztek a hősökre, akik életüket áldozták hazájukért és a szabadságért. A műsor záró gondolata Petőfi Sándor verse volt,  az Illés együttes zenéjével:

„Európa csendes, újra csendes”.

Az ünnepség után a vendégek és a felső tagozat tanulói meghívást kaptak a Pilvax kávéházba. Vendéglátók a 6. osztály tanulói voltak és korhű tízóraival kínálták meg a résztvevőket osztálytermükben: Kossuth-kiflit és forró kakaót szolgáltak föl.

Délután folytatódott a program. Az alsó tagozat tanulói táncházban vettek részt, majd uzsonna időben ők is a Pilvax vendégei voltak. Osztálykeretben, kézműves foglalkozásokon készítettek korhű dekorációkat. Az általuk készített kis „alkotásokkal” osztálytermüket díszítették föl.  A „Családok éve” programsorozat keretében a 3. osztályban a szülők is részt vettek a délutáni rendezvényeken.

A felső tagozat tanulói tanáraik vezetésével gyalogtúrára indultak ebéd után. A pusztacsászi  temetőhöz zarándokoltak el, ahol Gy. Gömöri Ilona muzeológus mutatta be a temető előtti kopjafát. Majd a hevesi nemzetőrök emlékművét is megkoszorúzták a résztvevők.

Heves, 2019. március 14.                                          Szabadné Dudás Ildikó ig.h.