Pályaorientációs nap a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvodában

2018.december 1-én, a szombati munkanapon iskolánk tanulói pályaorientációs napon vehettek részt.

Az alsó tagozat tanulói a városban, különböző helyszíneken ismerkedhettek meg a közintézményekben zajló tevékenységekkel.

A felső tagozatos diákok, forgószínpad szerűen fél óránként változtatva helyüket, az iskola tornatermében és tantermeiben vettek részt öt helyszínen érdekes foglalkozásokon.

Az iskola védőnője a hálózatuk munkájáról beszélt, és az újraélesztéssel kapcsolatos tennivalókról gyakorlati bemutatót tartott a tornateremben. Beszélgettek arról, mi a teendőnk, ha valaki a környezetünkben rosszul lesz és újraéleszteni kell. Hogyan kell mentőt hívni, mi a dolgunk addig, amíg a segítség meg nem érkezik. Egy „Ambu Sam” baba segítségével, melynek a hasán egy kijelző volt, a gyakorlatban is kipróbálhatták a gyerekek, hogyan kell a szívmasszázst alkalmazni, hányszor, milyen erővel. A lélegeztetést is gyakorolhatták az önként jelentkezők.

A 8.a osztály tantermében a hevesi Munkaügyi Központ képviselői a pályaválasztásról, önismereti tesztekről tájékoztatták a diákokat. Olyan honlapokat mutattak be, ahol a bizonytalan pályaválasztók tanácsokat és segítséget kaphatnak, mielőtt a továbbtanulás kapcsán beadják a jelentkezésüket egy általuk választott középiskolába.

A 6. osztály tantermében a K&H bank hevesi fiókvezetője mutatta be a bankos szakma feladatait. Beszélgettek a szükséges kompetenciákról, arról, hogy mivel foglalkoznak a banki munkatársak, milyen iskolai végzettség szükséges tevékenységükhöz. Szó esett az ügyintézés menetéről, és a felmerülő kérdéseket is megválaszolta az előadó.

Az Apolló gumigyár képviselője a 7. osztály tantermében tartott foglalkozást egy kivetített látványos ppt. segítségével. Bemutatta a gyár területén folyó munkát, a különböző munkafázisokat. A továbbtanulás lehetőségéről, a duális képzés előnyeiről beszélt. A hevesi Eötvös Középiskolával kiépített jó kapcsolatról és az intézményben folyó oktatásról is szót ejtett. Beszélt a jó tanulók számára, az Apolló által biztosított kedvező ösztöndíj rendszerről is, mely anyagilag is támogatja a szakmát választó és tanuló fiatalokat.

Az 5. osztály tantermében két ismert természetfotós, Jakab Tibor és Jakab Flóra tartott érdekfeszítő bemutatót a fotózásról. Nem mindennapi tevékenységükről szemléletesen beszéltek. Sok fényképpel és kisfilmmel mutatták be hogyan készültek az általuk készített és díjazott képek. Élményeikről és a sok türelmet igénylő munkájukról beszélgettek a diákok a fotósokkal.