Pályaorientációs nap a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola alsó tagozatán

2017.október 20-án  iskolánk  pályaorientációs napot szervezett. Az osztályok olyan munkahelyekre látogattak el, ahol betekintést nyerhettek az ott dolgozók mindennapjaiba.

Az 1. és 4. osztályos tanulókat a BHB 2000 Kft. telephelye várta. A gyerekek testközelből ismerkedhettek meg az építőipari szakma gépeivel, eszközeivel. Beülhettek a teherautóba, a forgó-kotróba, a rakodógépbe, elsajátíthatták a lézeres szintező használatát, valamint más építőipari eszközök használatáról kérdezhettek, beszélgethettek a dolgozókkal.

A 2. osztályosok a rendőrök munkájára voltak kíváncsiak. Lólé Mihály kalauzolta őket végig az épületen, annak helyiségein, majd a díszteremben a veszélyhelyzetekről, a gyalogos és kerékpáros közlekedésről beszélgetett a kisiskolásokkal. Boldogan vették kézbe  a gumibotot, próbálták ki a pajzsot, a sisakot, sőt a bilincs használatát is. A legizgalmasabb az volt, amikor mindenkitől ujjlenyomatot vettek.

A 3.a és 3.b osztályaink a Háziiparba látogattak. Siposné Pataki Mária vezette őket végig a Radics kúrián, a múzeumban. A gyerekek nagyon élvezték. Látták Marci bábuját, Miska kancsót, menyasszonyi, menyecske viseletet, sok-sok használati tárgyat, gyönyörű szőtteseket, például régi bölcső takarót. Elámultak az óriási szövőszékek látványától. Iván Károlyné segítségével kézműveskedtek is, kismadarat készítettek textilből.

Köszönet a felejthetetlen délelőttért, az alsó tagozatos gyerekeknek olyan maradandó élményben volt részük, amit még sokáig emlegetni fognak.

Pályaorientáció nap a felső tagozaton

2017.október 20-án, pénteken a nemzeti ünnepről való megemlékezés utána felső tagozat diákjai is útra keltek a pályaorientációs program keretében. A 7.a, 7.b  és a 8. osztály tanulói különjáratos autóbusszal Jászfényszarut vették célba. Egészen pontosan a Samsung Zrt. gyárát.  Ahol részletesen is megismerkedtek a televízió gyártás folyamatával, és részt vettek egy rendhagyó környezetvédelmi órán is. A kétórás programot mindvégig átszőtte a pályaválasztás és a tanulás fontossága. A gyerekek végül ajándékot is kaptak,  egy Samsung tornazsákot, melynek nagyon örült mindenki.

A hatodik osztály tanulói a Heves Városi Kertészet üvegházait járták végig. Megcsodálhatták a virágokat és azokat a körülményeket, amelyek között termesztik őket. Részletesen megismerhették az üvegházak világát és a sokszínű növényeket, amelyek a városunk parkjait díszítik. Végezetül érdekességképpen az egykori strand épületét is megtekintették a tanulók.

Az ötödik osztályosok helyben maradtak. Iskolánk tornatermében a Praxis közösség munkatársai jóvoltából érdekes – izgalmas vetélkedőn vehettek részt, és mindeközben lehetőségük volt az egészségügy területéről új ismereteket szerezni, illetve tájékozódni a különféle szakmák, hivatások felöl. A vetélkedő mindvégig jó hangulatban zajlott. A gyerekek nagy örömére mind a négy csapat tagjai ajándékot kaptak a végén.

Végezetül köszönjük a lehetőséget a sok szép élményért a programok szervezőinek!