Védőszentek ünnepe

Szent Mihály nap a 3.b osztályban

 

A 3.b osztály védőszentje Szent Mihály, akit szeptember 29-én ünnepeltünk meg. Célunk Szent Mihály életének megismerése, egymás segítése a bajban, játékban, jócselekedetek alkalmazása, élményszerű, tevékenykedtető feladatokon való részvétel volt.

Ezen a pénteki napon az első tanítási órában az osztály vendége volt Szalai József diakónus úr, aki Szent Mihályról, a 7 fő angyal egyikéről beszélt a gyerekeknek. Itt megismerkedtünk a védőszentünk életével és cselekedeteivel.

A 2. és 3. tanítási órában két helyszínen zajlottak a játékos, tevékenykedtető próbatételek.

Az első helyszín iskolánk játszótere volt, ahol a gyerekek egy kitalált mese szereplőivé változtak. A cél, hogy legyőzzék félelmeiket, kiállják a próbákat, bejussanak a sárkány barlangjába és Szent Mihály segítségével legyőzzék őt.

Feladataik: varázshídon átkelés, célba dobás, átkelés az óriások földjén, elvarázsolt kastélyban egyensúlyozás.

A teljesített feladatok végén jutalompecsétet kaptak, mely feljogosította őket arra, hogy a második helyszínre, a tanteremben található a sárkány barlangjába léphessenek. A „barlangban” sikeresen teljesített próbatételek után a képzeletükben megjelent Szent Mihály segítségét kérve, a sárkányt végleg elűzték, ahogy belső félelmeiket is legyőzték. Mindezek után a jutalom egy sárkány farkát ábrázoló torta elfogyasztása volt.

Hogy érezték magukat a gyerekek? Idézetek az osztálytól:

 

„Ez volt a legjobb nap az iskolában!”

„Olyan jó, hogy meseszereplők lehettünk.”

„Ez volt életem legfinomabb tortája.”

„Közösen győztük le a sárkányt.”

3.a osztályvédőszentje Lisieux-i Szent Teréz

Október elején osztályunk megemlékezett védőszentjéről, Kis Szent Terézről. Ebben segítségünkre volt meghívott vendégünk, Szalai József diakónus előadása. A gyerekek érdeklődve hallgatták Teréz életútját, melyben feltárult előttünk a követendő példa is. Szent Teréz sok emberen segített, imái hatására sokan gyógyultak meg. A szeretet közvetítője volt, úgy érezte, Isten a felebaráti szeretetre hívja őt. Saját hivatását is így fogalmazta meg: „Nekem az a mennyország, hogy jót tehetek a földön! Az én hivatásom a szeretet!”

Osztályunk kis közössége is megpróbál e szerint a hivatás szerint élni. Nincs annál nemesebb tett, ha másokkal jót tehetünk, szeretettel fordulunk a körülöttünk élők felé.