Szent Gellért hét – Családi nap

2017.SZEPTEMBER 18 – 24.

 

Második alkalommal szervezte meg a hevesi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola a 2017/18-as tanévben a Szent Gellért – heti programsorozatát. A tavalyi tanévhez hasonlóan sokrétű, színvonalas és tartalommal megtöltött hetet szerveztünk iskolánk tanulóinak, melyből igyekszünk hagyományt teremteni.

Mottónk:„ A hagyomány az, ami él a múltból, kapcsolódik a jelenhez és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által.”

Programsorozatunkat Iskolagyűléssel indítottuk, ahol megismerhettük a diákönkormányzat új vezetőjét és tagjait. Plébános úr vezetésével e jeles alkalomból kezdtük el a hónapnyitó imát, majd elénekeltük a Gellért-dalt, mely már iskolánk himnuszává vált. Ezután került sor az újtelepi templomban tartandó szentmisére, mely ünnepi keretet adott rendezvényeinknek.

Minden nap más meglepetéssel leptük meg tanulóinkat, melyet már nagyon vártak. Hétfőn a művészeteké volt a főszerep. Ekkor került sor a „Szent Gellért az állatok védelmezője” kiállítás megnyitójára és eredményhirdetésére, osztályonkénti kézműves foglalkozásokra és a hangulatos táncházra. Kedden a felnőttek megismerkedtek Dobrova Zita segítségével, a Boldogságóra programmal, mely a pozitív pszichológiára épül. A gyerekek Vitéz László címmel bábelőadást tekinthettek meg, majd egyházi zenét előadó koncerten vehettek részt, a jászberényi Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Általános Iskola énekkara előadásában. Szerdán kegyhelyeket látogattunk gyalogosan, ezzel is előmozdítva lelki életünk fejlődését. Csütörtökön a mozgásé volt a főszerep. Tagiskoláink tanulói váltóversenyben és kispályás fociban mérhették össze tudásukat. Pénteken a környezetvédelem került sorra, amikor is a diákönkormányzat papírgyűjtést szervezett.

Szombaton a családokat hívtuk meg. Közös imával kezdtük a programot, majd a megnyitó után humoros versmondás alapozta meg a remek hangulatot és sor került TOTÓ kitöltésére is. Nagy sikert arattak a 8. osztályosok művészeti bemutatói színjátékból és táncból felkészítőik és a közönség legnagyobb örömére.

A délutáni programok több helyszínen folytatódtak, mindenki választhatott igénye szerint. A Praxis közösség egészséges életmóddal kapcsolatos foglalkozásai nagyon népszerűek voltak. A kézműves foglalkozásokon hagyományőrző kosárfonó termékek készítésére volt lehetőség. Ötletes népi játékok szórakoztatták az apróságokat, próbára téve azok ügyességét is. Népszerű volt arcfestő művészünk, aki csodálatos mintákat varázsolt gyermekeink arcára. A családi nap során a résztvevők pizzát, frissítőket, finom süteményeket és gyümölcsöt kaptak, valamint az elkészített szép emléktárgyakat hazavihették a nagyszámú közönség megelégedésére.

Keretként a hetet ünnepi szentmisével zártuk, melyre két jeles alkalom is okot adott: Szent Gellért napja és a Szentírás napja.

Mottónknál maradva úgy gondolom elindultunk a hagyományteremtés útján. Szent Gellért okot ad a múlt felidézésére, a legváltozatosabb módon igyekszünk kapcsolódni a jelenhez, s reméljük, hogy az elkövetkező években folyamatosan tudunk tovább bővülni a jelen múlttá válásával.

Szent Gellért Hét – képek