Sarudi tábor 2017. augusztus 1-4.

1.nap – Érkezés

Gyönyörű szép, verőfényes napon indultunk útnak (26 diák – 10-en Boconádról, 16-an Hevesről – és négy pedagógus,  Hevesről a Tisza – tó irányába.

A délelőttöt a poroszlói Vízi sétány és tanösvény elnevezésű természetvédelmi helyen töltöttük, ahol rövid motorcsónakázás után mintegy másfél kilométernyi kiránduló útvonalon ismerkedhettünk meg a Tisza – tó növény – és állatvilágával.

A délután a szállás elfoglalása után fürdőzéssel, strandolással telt Sarudon.

A napi gondolat a helyhez és a vízhez kötődött. A Tisza – tóval a Genezáreti tavat vontuk párhuzamba, mivel a víznek komoly szerepe van a keresztény kultúrában. Az érintett igeszakasz Lukács 5,1 – 11 és a 6,12 – 16 volt, ahol Jézus tanított, majd bemutatta
a tizenkét tanítványát. Mi is bemutatkoztunk név szerint egymásnak, és el kezdtünk csapatot alkotni.

 

2.nap – Legyetek jók, ha tudtok …

A második nap délelőttjén a Dinnyéshátra mentünk el egy kiadós kerékpártúra keretein belül, mintegy 19 km-t lekerekezve. A déli szieszta után játékos teremfoglalkozás várta a csoportot. Lehetett papírból kosarat fonni, gyöngyöt fűzni, kockapókerezni, sakkozni, de akár kártyázni is.

A napi gondolat Néri Szent Fülöphöz kötődött: „A derű megerősíti a szívet, és segít kitartani. Isten szolgájának mindig jókedvűnek kell lennie!” – című mondat volt. A csoport tagjai Fülöp atya további mondásaival is gazdagodtak.

 

3.nap – A barátságról szólt

A délelőttöt ismét kerékpártúrával töltöttük, ezúttal a poroszlói szabad strand volt a célpont. A finom ebéd után délután vetélkedő kezdődött a fiúk és a lányok csoportja között. Ezen a napon főként a sport területén tehették próbára egymás tehetségét a táborozó diákok.

A napi gondolat a francia író, Antoine de Saint – Exupéry nevéhez fűződött, aki a barátságról és az emberi kapcsolatokról fejtette ki a véleményét. Megtanultuk, hogy fontos a barát „megszelídítése” és a kapcsolat ápolása. És hogy a ráfordított idő teszi igazán értékessé számunkra a barátainkat!

 

4.Az utolsó tábori nap első fele a hazaútra való készülődéssel telt el, míg a délután a Tisza – tótól való búcsúzással telt

Az utolsó napi gondolat Ferenc pápa könyvéből származott: „Az Úr a házadba szeretne menni, belakni a mindennapos életedet:a tanulást és az első munkaéveket, a barátságokat és a szerelmeket, a terveket és az álmokat. Mennyire teszik neki, ha mindezt az imában eléje viszed! Mennyire reméli, hogy az összes érintkezés és a mindennapi chatek között az imádság aranyvezetékéé lesz az első hely! Mennyire szeretné, ha az igéje mindennap szólhatna hozzád, ha evangéliuma a tied lenne, és a gps-d lenne életed útjain!”

 

Így legyen, Ámen!
A tábor az EFOP-1.2.5-16-2016 „Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével a Szent Gellért Katolikus Általános Iskolában” pályázat útján valósulhatott meg.

Heves – Boconád, 2017. augusztus 9.

A  Szent Gellért Katolikus Általános Iskola közössége nevében:

Bíró Katalin
Gyimesi Attila
Mohácsik Melinda
Vastag Lászlóné