Nemzeti kegyhelyen jártunk

2017.május 24-én, szentkúti zarándoklaton vettek részt a hevesi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola 3. osztályos tanulói. Az elsőáldozást követő héten került sor a kirándulásra, melynek programja az előzetes egyeztetés után minden igényt kielégítő volt.

Megérkezésünk után jól esett a tízórai és testünket is átmozgattuk sétával, futkározással, focival a friss levegőjű, csodálatos erdei környezetben.

A délelőtt folyamán Dr. Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató atyával találkoztunk, aki a bemutatkozás után misét tartott nekünk, mely folyamán felhívta figyelmünket a vasárnapi misék fontosságára. Örömmel vettük igazgató atya gratulációját, miszerint az istentiszteletet fegyelmezett és a misébe aktívan bekapcsolódó osztálynak tarthatta. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy osztályunk tanulója Tóth Krisztina ministrálásban segédkezhetett. Felemelő érzés volt, hogy a mise után a szentélyben imádkozhattunk a Szűz Anyához.

A szertartás után szervezett kegyhelyismertetésen vettünk részt. Sor került a templom belső és külső bemutatására, a különleges Mária kegyszobor, a Lurdi barlang, a Szent kút, a források, a Remete barlang és a szabadtéri oltár legfontosabb tudnivalóinak ismertetésére, melyet a korosztály számára érdekes, közérthető nyelven  mondott el a központ egyik nagyon kedves alkalmazottja.  Az ismertető alatt tanulóink elméleti ismereteiket is kamatoztatták hittanból, melyet Sinkovics Tímea tanító nénivel sajátítottak el. Természetesen – a hallottak után – tanulónk is megtöltötték kulacsaikat a gyógyító erejű vízzel.

Rövid ebéd és a hűsítő jégkrém után gyermekeink végigjárták a gyönyörűen kiépített keresztúti állomásokat és a kegytárgybolt gazdag választékából szeretteiknek, családtagjaiknak vásároltak emléktárgyakat.

Zárásként filmvetítésen vettünk részt a rendezvényteremben. A rövid, de tartalmas program összefoglalta és kiegészítette ismereteinket a kegyhely életéről, felújításáról és a zarándoklati lehetőségekről.

Jó szívvel ajánljuk a zarándokközpontot látogatásra, egyéni, családi és csoportos kirándulásra az év bármely szakában.

Kozma Péterné