Nemzeti ünnep az iskolában

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Az idei mottónk Páskándi Géza: Költő visszatér című zenés művéből származott: „Gyönyörű elgondolni azt, ami nem lehetett.”

Az 1848. március 15-iki forradalomról és az azt követő szabadságharc eseményeiről, tehát ezek jegyében emlékeztünk meg 2017. március 14-én, kedden délután. Már a hét folyamán az osztályok szép dekorációt kaptak. A negyedik osztályosok pedig osztályfőnökük, Tajti Ferencné vezetésével elkészítették a műsorhoz is kelléknek szolgáló folyosói paravánokat.

A délutáni szabadidőben az alsósok változatos foglalkozásokon vettek részt. A jellemző a nemzetiszínű motívum volt: az elsősök szívet, a másodikosoknál a fiúk dobot, a lányok pártát, a harmadikosok legyezőt, a negyedikesek pedig madaras és virágos ablakdíszeket készítettek.

A felső tagozatos diákok – alsós társaikhoz hasonlóan – szintén aktívan töltötték a megemlékezés előtti órát. Volt lehetőség kézműves foglakozásra, rajzkészítésre, forradalmi társasjátékra, műveltségi vetélkedőre.

A műsort idén is a hatodik osztály adta, jelesül a 6.a és a 6.b. A forgatókönyv úgy készült, hogy minden tanuló színpadra léphessen, szám szerint harmincnyolcan. Sajnos, a betegségek miatt hárommal kevesebben tudtak végül szerepelni. A látványos zenei elemekkel tarkított félórás műsor elnyerte a közönség tetszését, melyet a finálét követő taps jelzett. Az irodalmi előadásvégén Bódor Istvánné igazgató asszony mondott köszönetet a szereplőknek, majd iskolánk lelkésze, Nagy István plébános úr áldotta meg a jelenlévőket.

Akik tehették, a másnapi városi rendezvényeken is részt vehettek.

Jövőre is igyekszünk iskolánk hagyományaihoz méltó és színvonalas napot szervezni az egyik legszebb, legfiatalosabb tavaszi ünnep tiszteletére!

Gyimesi Attila
történelemtanár