48-as helytörténeti csapatverseny Hevesen

1848 forradalma alkalmából a Helytörténeti Gyűjteményben csapatversenyre várták a város diákjait március 13-án délután. A rendezvény célja, hogy a tanulók autentikus környezetben önállóan és játékosan fedezzék fel Heves fontos helytörténeti tudnivalóit, képet kapjanak a régi mezőváros forradalmi eseményeiről és mindennapjairól.

A hagyományosan jó hangulatú rendezvény idén is a város főterén hét állomáson, mintegy „hétpróbaként” zajlott. Lebonyolítását a Hevesi Kulturális Központ dolgozói végezték.

A megnyitóra ’48-as toborzó muzsika mellett 11 csapat sorakozott fel. A 44 résztvevő a próbatételek során a megfigyelőkészségre és a kreativitásra támaszkodhatott. Heves 1848-as rekonstruált térképe alapján „felfedezték” a korabeli utcákat, épületeket. Megismertek nyolc kiemelkedő honvédtisztet, Heves ’48-as országgyűlési követét, a nemzetőröket, a Kossuth-bankók rejtélyét.  A helytörténeti tudnivalók között sor került a főtér emlékműveinek részletes megfigyelésére is játékos feladatok formájában. Felfedeztek gótikus és barokk templomablakokat, középkori ajtót, Nepomuki Szent János titkát. Kerestek elrejtett tárgyakat, sarkantyút a régi városháza előtt, krajcárt az oroszlán szájában, csikóbőrös kulacsot, leesett patkót, tintásüveget, stb. Tanulmányozhatták a korabeli elöltöltős kézi lőfegyverek működését is.

A „hétpróbát” minden csapat sikeresen teljesítette. Kiválóan szerepeltek a Körzeti Általános Tagiskola és a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola csapatai.  Legeredményesebbnek az Eötvös József Református Oktatási Központ tanulói bizonyultak.

III. helyezés: Fodor Anikó, Sebők Zsuzsanna, Divald Dominik, Visnyóczki Zsombor (Szent Gellért Katolikus Általános Iskola).

Gy. Gömöri Ilona néprajzkutató

Fotó: Hevesi Hírportál